10 + 5 furcsa esküvői babona, amelyet neked is ismerned kell!

Az esküvőt, mint minden nagy eseményt számtalan érdekes, és néha vicces babona övez – amelyekről nem érdemes megfeledkezni a Nagy Napon! Most 10 hiedelmet mutatunk be neked, amelyek között megtalálhatod a leggyakoribb szokásokat, és egészen furcsa babonákat is!

 

 

1. esküvői babona: Valami régit, valami újat, valami kölcsönbe kapottat és valami kéket viseljen a mennyasszony!

Egy angolszász hagyomány szerint a boldog házasság titka, ha a mennyasszony az esküvőjén visel valamit, ami régi – például örökölt tárgyat, valami újat amelyet azelőtt még sosem viselt, valami kölcsön kapottat – amelyet egy boldog házasságban élő nőtől kapott, és valami kék színűt!

Érdekesség, hogy a mondókában szerepet kap az is, hogy a gazdag házas élet zálogaként a mennyasszonynak pénzt kell tennie a cipőjébe – ez a hagyomány azonban már-már feledésbe merül.

 

2. esküvői babona: A boldogságot hozó esküvői virágcsokor

Az esküvők egyik legszebb kelléke az ara csokra. De tudtad, hogy a babona szerint egyáltalán nem mindegy milyen csokrot választasz?

A kör alakú csokor hoz egyedül szerencsét, a manapság oly divatos hosszúkás csokrok a hagyomány szerint nem bizonyulnak jó választásnak, hiszen könnyeket csempésznek a házasságba. A kiválasztott virág sem mindegy: a szúrós, tüskés, hegyes levelű virágok megfertőzik a házasságot – ellenben a rozmaring a hűség szimbólumaként szinte kötelező!

 

3. esküvői babona: A jól megválasztott bor a sikeres gyermekáldásért – ha fiút szeretnétek!

Ennek története a XVIII. századba nyúlik vissza, ugyanis már ekkor a Habsburg ház és a főúri házak nélkülözhetetlen nedűi voltak a somlói borok. Ők, és a többi európai uralkodó ház tagjai is gyakran a somlói bort fogyasztották, hogy garantálják a fiú utód nemzését illetve férfiasságuk megőrzését. A juhfark kiemelkedő beltartalma a fogyasztókat is kiemelkedő beltartalommal jutalmazta. A „varázslatos” bor hatására biztosan trónörökössel gyarapodott a család, nemhiába mondogatták Európa szerte: „Házasodj csak boldog Ausztria! ”. Bár szokás még abban a korban keletkezett, amikor a magyar és európai királyi családokban kiemelten fontos volt a fiúgyermek születése, a bor kedveltsége és népszerűsége okán napjainkban is sokan kérik ezt a bort esküvőjükre a Városliget Caféban.

 

4. esküvői babona: A szombati nap szerencsétlenséget hoz a házasságba

Nagyon érdekes hiedelem, amelyet már szinte senki nem tart meg – hiszen a legtöbb esküvő szombaton kerül megrendezésre. A babona szerint azonban a szombati nap szerencsétlenséget hoz a házastársakra! A boldog házasság titka a szerdai esküvő, a gazdagságé pedig a keddi – míg az egészséget a hétfői házasságkötés szolgálja.

 

5. esküvői babona – Szivárvány az esküvődön

Talán nem is csoda – hiszen a Nagy Napon felbukkanó szivárvány látványa az égen alapvetően is nagy szerencse. A hiedelem szerint az égi tünemény, ha az esküvő napján látható, óriási szerencsét hoz a házaspár életébe – ahogy a fekete macska, és a kéményseprő is!

 

6. esküvői babona – a mennyasszony ne nézzen tükörbe!

…legalábbis ne teljese harci díszben. Azt a hiedelmet talán mindenki ismeri, hogy a vőlegény nem láthatja a mennyasszonyi ruhát az esküvő előtt, de tudtad, hogy az sem hoz szerencsét, ha az ara elkészülés után a tükörbe néz?

Szerencsére ez azonban nem jelenti azt, hogy nem láthatja magát a mennyasszony – elég levenni egy kiegészítőjét, ékszerét mielőtt tükörbe néz.

 

7. esküvői babona – a küszöb

A babona szerint, ha a vőlegény az esküvő előtt elhagyta a házat, már nem fordulhat vissza semmiért. Ha mégis így tesz, az a lezáratlan múltat idézi meg, és a házasságba szerencsétlenséget hoz.

Talán sokkal ismertebb az a szokás, hogy az esküvő után hazaérkezéskor a férj felemeli a feleséget és beviszi a házba. A hiedelem szintén a balszerencsét hivatott elüldözni – hiszen egy római kori elbeszélés szerint egy asszony az esküvője után megbotlott a küszöbben, onnantól kezdve pedig balszerencse kísérte az életét.

 

8. esküvői babona – hangzavar a gonosz démonok elüldözéséért

A szertartás felé menet ma is divatos a hangoskodás – amely napjainkban leginkább a dudálásban nyilvánul meg. Nem csupán a feltűnésért és az ünnepi hangulat fokozásáért történik azonban ez, de a hiedelem szerint a hangzavar elüldözi a rossz szellemeket az újdonsült pár mellől, így együttélésük hosszú és boldog lesz.

 

9. esküvői babona: a májusi esküvő nem szerencsés!

A tavasz egyik legszebb hónapja közkedvelt időpont a házasodni vágyók körében – ám a hiedelem szerint nem a legszerencsésebb. Az ebben a hónapban köttetett frigyek ugyanis olyan hamar hullnak el, mint a májusi virágok!

 

10. esküvői babona: törjön a pohár a szerencsés házasságért!

Nem ritka a lakodalmak alkalmával, hogy az újdonsült pár a poharat amellyel koccintottak, összetörik. De miért is vált ez szokássá?

A babona szerint ugyanazt a célt szolgálja, mint a dudaszó a ceremóniára menet: a törött üveg csörömpölése elűzi a gonosz szellemeket, rosszakaró démonokat a házaspártól.

 

11. esküvői babona: ki lesz az úr a háznál?

A ceremónia színhelyén ez is kiderülhet a hiedelem szerint: az lesz az úr a háznál, aki előbb lép rá párja lábára az esküvő során! Ha a mennyasszony lép a férfi lábára úgy ő lesz a domináns fél a házasságban, fordított esetben a férj jogosan viselheti a nadrágot!

 

12. esküvői babona: sírás az esküvőn?

Érdekes és ambivalens babonák övezik az esküvő napján történő sírást. Egyes hiedelmek szerint a ceremónia előtt hullajtott könnycseppek szerencsét hoznak, míg mások alapján a mennyasszony könnyei megkeserítik a házasságot, és szerencsétlenséget hoznak.

 

13. esküvői babona: A mennyasszony cipője az esküvő után

Az esküvőre általában külön, díszes cipőt választanak az arák. A babona szerint pedig nem csak hogy újnak kell lennie a lábbelinek, de az esküvő után sem célszerű újra felvenni azokat – hiszen ha a feleség újra felpróbálja, hordja a cipőt az azt jelenti, hogy újra férjhez fog menni!

 

14. esküvői babona: koszorúslányok figyelem!

A hiedelmek nem csak az ifjú párt és a házasság sikerét mutathatják, de akár a koszorúslányokra is „veszélyt jelenthetnek”. A babona szerint, aki már háromszor volt koszorúslány az sosem fog elkelni!

 

15. esküvői babona: a mennyasszony fátyla szerencsét hoz a szerelemben!

A mennyasszony fátylát több babona is övezi: annak nem szabad a földre esnie az esküvő napján, hiszen az balszerencsét okoz. De szerencsét hozhat a férjkeresőknek – hiszen a hiedelem szerint, aki a mennyasszony fátylát felpróbálja, az lesz a következő aki elkel!