Illemszabályok az étteremben

Néhány dolgot érdemes betartanod, ha étterembe készülsz! Ezek az alapvető illemszabályok mindenki számára megkönnyítik az életet, és ha ezeket betartod, biztos, hogy tökéletesen fog telni egy étkezés az étteremben!

 

 

Minden nyilvános helyen, így az étteremben is vannak olyan szabályok, amiket be kell tartani, ha nem szeretnéd, hogy az emberek furcsán nézzenek rád. Ha azonban nem figyelsz oda a viselkedésedre, vagy nem vagy elég illemtudó, nagyon rossz fényben tünteted fel magad a vacsorán, ami rendkívül kellemetlen. Amennyiben ha ezeket megfogadod, egy üzleti vacsorán, vagy esetleg egy randevún nagyon jó benyomást keltesz!

  1.  szabály : Mindenképp alkalomhoz illő öltözetet viselj, hiszen figyelemben kell tartanod azt is, hogy vannak olyan éttermek, ahova nem illik farmert felvenni. Egy klasszikus, elegáns öltözet tökéletes választás. Ha azonban egy kicsit visszafogottabb helyre mész, nem feltétlenül kell öltönyt viselned.
  2. szabály: Ne tegyél hangos megjegyzéseket, ha tele van az étterem, amikor megérkezel. Inkább gondolkozz mindig előre, és foglalj asztalt, így biztos, hogy nem érhet kellemetlen meglepetés!
  3. szabály: Ha az étteremben van ruhatár, a kabátot mindenképp ott kell elhelyezni! Rossz benyomást kelt, ha a szék támlájára rakod le a kabátot.
  4. szabály: Amíg az étteremben tartózkodsz, nem szabad a vendégeket bámulni, kommentárokat fűzni hozzájuk. Törekedj arra, hogy tisztességesen, illedelmesen fogyaszd el az ételt! Ne csámcsogj hangosan és mindig nyeld le a falatot, mielőtt elkezdesz beszélni.
  5. szabály: Az éttermi viselkedés egyik alapja a pincérrel való illedelmes kommunikáció. Ha szeretnél valamit rendelni, sohasem szabad kiabálnod, inkább keresd a szemeddel a felszolgálót, és bólintással, esetleg egy finom kézmozdulattal jelezhetsz neki.
  6. szabály: A fogások megrendelése minden esetben a férfiak dolga! Ha kiválasztottad a fogást, jelezhetsz a pincérnek azzal, ha összecsukod az étlapot és az asztal szélére teszed.