Városliget café & étterem


A Városliget Cafe és Étterem
Ügyvezetőjeként elkötelezett vagyok a klímatudatos működés iránt. Ennek megfelelően évek óta olyan iránymutatásokat fogalmazunk meg a munkatársainknak, melyek lehetővé teszik a környezettudatos működést a mindennapokban. Energiatakarékos megoldások, klímatudatosság, a műanyag és a környezetre káros anyagok mellőzése csak néhány dolog azokból, melyek mentén tervezzük a folyamatainkat.
Budapest Zöld szívében a Városligetben, kötelességünk példát mutatni, mind a kollégáink, mind a vendéglátás többi szereplője felé, akikkel sokszor közösen tesszük meg az újabb lépést azon az úton amin még sokat kell dolgoznunk. Büszkék vagyunk rá, hogy vendégeink csatlakoztak hozzánk a környezettudatosságban. Például elfogadják, hogy néhány italhoz már nem adunk szívószálat, vagy hogy az asztalokon sok esetben nincs terítő, így mára már több ezer emberrel közösen teszünk a környezetünkért.
Köszönet minden vendégünknek és munkatársunknak!
Bottyán István
Zöld terv 2022
- szerintem sajnos még nem érjük el az 50%-os környezetbarát tisztítószerarányt. A törekvés már évekkel ezelőtt elkezdődött, tehát már egy folyamatról van szó a mi esetünkben. A mai divat előtt. Nagyjából a negyede, maximum a harmada ilyen.
- nagyon fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítunk az adagolásra, felmérve a szerek környezeti hatását, pl. célzott szereket használunk a vízkő eltávolítására a mosdóba (ez is környezetbarát), nem pedig klóros (jóval környezettszennyezőbb hatású) szert alkalmazunk, ha nem muszáj,
- ma már elérhetőek Cl nélküli fertőtlenítőszerek, amik sokkal kevésbé terhelik meg a környezetet (pl. alkohol alapú szerek, most nem az etil-alkoholt kell érteni ezalatt), inkább ilyeneket használunk,
- a jól bevált hagyományos praktikák (betartva a HACCP szabályait) alkalmazunk, pl. ecet,
- a beszerzés során próbálok ciklikusan rendelni, tudatosan megtervezni, hogy mire lesz vagy mire lehet szükségünk az elkövetkezendő egy hétben, így a szállító is csak egyszer jön, ha valami lemaradt vagy szükség lenne rá, egy olyan szállító által próbáljuk pótolni a hiányzó cikket, aki amúgyis jönne hozzánk,
- a mosogatógép használata ellenére is szükség van az eszközök (pl. kávé csésze) kézzel történő előmosására. Ezt ilyenkor minimális víz- és mosogatószer felhasználásával próbálom betartatni.
- éveken keresztül az asztalokat papírtörlő segítségével tisztítottuk (akár az esővizet is a teraszon). Már ez mosható, antibakteriális rongyokkal történik. Több színt is alkalmazunk felhasználás helye szerint (ez higiéniai és gazdasági szempontok miatt is van).
- a szemeteszacskók esetén a kellő méretű zsákokat rendeljük (nem 200 l-es zsák megy a 60-les zsákba), a szemetet tömörítjük,
- lehetőségünkhöz képest addig nem bontunk ki újabb terméket (pl. rendezvény esetében üdítőt vagy bort), amíg van még az üvegben (a veszteségen felül jóval kevesebb szemetet is termelünk),
- csak azt a helyiséget hűtjük vagy fűtjük, amit és amikor kell (nem megy feleslegesen a klíma egész este olyan teremben amit amúgy sem használunk),
- nyaranta használjunk nyitásig az ablakba szerelt árnyékolókat is, így kevésbé melegszik fel a belső tér reggel.
- nem az utcát fűtjük vagy hűtjük (ügyelünk arra, hogy az ablakok és az ajtók csukva legyenek),
- a hűtőket optimális hőfokon tartjuk (ha pl. azoknál a termékeknél ahol -18 fok alatti hűtés kell nem -25 fokon vanna; igaz ez a mosogatógép vízhőmérsékletére is (csírátlanítás)
- rendszeresen ellenőrzöm, hogy a hűtök ajtajai zárt állapotban vannak-e, különösen az esti zárásnál
- energiatakarékos (pl. led) izzókat használunk, amelyek használatát az üzemeléshez igazítjuk (pl. a vendégtérben nem kapcsoljuk fel az éttermi világítást is napsütés esetén),
- sajnos nincsenek mozgásérzékelős lámpáink,
- a cégcsoport által fejlesztett és használt Séfpiac rendszeren keresztüli rendelések digitálisan történnek, nincs szükség papírra hozzá, ezek később visszanézhetők,
- azoknál a beszállítóknál, ahol erre van lehetőség, az E-számlát alkalmazzuk, így kevesebb a fizetés miatt dokumentációból származó papír felhasználása,
- nyomtatás során a fekete-fehér nyomtatás népszerűsítése van folyamatban; az irodai nyomtatást festéktakarékosan történnek (ez max. 15% megtakarítást jelent),
- a megmaradt, felhasználható papír másik oldalát egyéb irodai tevékenységre fel szoktuk használni (pl. jegyzetelés),
- sok esetben a vevők számára online rendszerben történik a számla kiállítása is,
- bizonyos dokumentumok a hatályos jogszabályok betartásával digitálisan vannak kezelve,
Minden nap számít
Fotógaléria
Budapest Romantikája
Történelmi környezetbe költöztetett, tradicionális értékeket is bemutató, mégis szerethetően mai kávéház, ahol polgári bisztró ételkínálattal várjuk vendégeinket.