
A magyar borvidékek páratlan kínálattal büszkélkedhetnek, így hazánkban nem kell mellőznünk egy-egy pohár finom bort vacsora mellé akár étteremben, akár otthon. Bár tudjuk, hogy az alkoholfogyasztás a legtöbb esetben semmilyen módon nem köthető az egészséghez, mégis sok orvos is esküszik rá, hogy egy-egy pohár bor bizony jót tehet szervezetünknek.
- Akárhogy is, télen egy testes vörösbor, vagy épp nyáron egy pezsgő, üde gyümölcsös rozé vagy fehérbor a kedélyünket mindenképp jobbá teszi – ezért nem átalkodtunk utána nézni és megindokolni, miért borozhatunk a vacsora mellé
- A vörösbor mértékkel való fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Egyes borfajták olyan flavonoidokat tartalmaznak, amelyek antioxidánsként képesek késleltetni a daganatos sejtek kialakulását. Ezek a borfajták első sorban a Cabernet Sauvignon és a Pinot Noir.
- A fent említett flavonoidok a szőlő héjában találhatóak, és a szőlő öregedésének meggátlását szolgálják. Az emberi testre is ilyen módon hat, ám fontos, hogy csak akkor fejti ki a hatását ha megfelelő mennyiségű E-vitamin található a szervezetünkben. Érdemes tehát sok halat, olívaolajat és zöldséget fogyasztani az esti bor mellé!
- A borivás csökkenti a depresszió kockázatát. (szükséges ezt magyarázni?)
- A bor mértékkel fogyasztva segíti az éles memória megőrzését! Kutatásokkal bizonyították, hogy az agy képességeinek romlása lassabb ütemben jelentkezik annál, aki egyszer-egyszer megenged magának 1-2 pohár vörösbort, mint azoknál akik sosem fogyasztanak alkoholt.
- Az étkezések során elfogyasztott 1 pohár bor jót tesz a koleszterinszintnek.
- Mértékkel fogyasztva egészséges: körülbelül 2dl bor tartalmaz egy egység alkoholt, így a még nem egészségkárosító hatású mennyiség egy átlag embernél 1-2 pohár (férfiaknál 2, nőknél 1) naponta, amely mellett természetesen érdemes “bormentes” napokat is tartani.
- Egy dán felmérés szerint napi egy-két pohár bor akár 60%-kal is csökkentheti a szívinfarktus rizikófaktorát.