Hogy mi volt Sissi kedvenc fogása? Bemutatjuk azt a levest, amelyet Erzsébet királynénk a legjobban szeretett! Recepttel!

Erzsébet királyné uralkodónk valódi ínyenc volt. Egy-egy finom fogás után – hiúságának köszönhetően – ugyan napokig képes volt koplalni, és kemény edzéseket folytatni, azonban mégsem vonta meg magától a finomabbnál finomabb falatokat! Ismerd meg Te is Sissi kedvenc fogását, melyet ma már csak “Erzsébet királyné kedvenc levese”-ként ismerünk!

 

Sissi királynénk méltán híres volt szépségéről és hiúságáról. Egyes leírások szerint a királyné olyannyira odafigyelt karcsúságára, alkatára, hogy naponta ellenőriztette derékbőségét fodrászával, amely ha meghaladta a 49,5 centimétert, akkor egy falatot sem volt hajlandó lenyelni. Ugyanígy ügyelt a sportolásra, a mozgásban gazdag életformára is a királyné, tehát lovagolt, sétált, sőt, tornagyakorlatokkal tette még karcsúbbá testét.

Mindezek mellett azonban Sissi az ételek szeretetét sem tagadta meg magától. Számos kedvenc fogása volt – és most ezek közül mutatunk be egyet, amelyet Sissi kedvenc leveseként ismerünk! Bár ez még nem került fel étlapunkra, Ferenc József kedvencét, a Tányérhúst már megkóstolhatod nálunk!

Ismerd meg Te is ezt a különlegességet, vagy készítsd el otthon a családnak!

 

Hozzávalók:

 

– 1 egész tyúk

– 2 sárgarépa

– 1 petrezselyemgyökér

– 1 vöröshagyma

– 1/2 karalábé

– 1/2 zellergumó

– 100 g zöldborsó

– 150 g spárga

– só, egész bors, levestészta

 

„A konyhakész tyúkból kiszedjük a májat, a zúzát, a szívet (ajánlatos még külön is venni belsőséget), és hideg vízben feltesszük főni.
Csak sóval ízesítjük.

Amikor felforrt, leszűrjük a habját, hozzáadjuk a belsőségeket, a megtisztított zöldségeket és a szemes borsot, majd lassú tűzön főzzük tovább.

Amikor a hús már majdnem megfőtt, beletesszük a zöldborsót és megtisztított spárgát, és főzzük tovább, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, leülepedni (1dl jéghideg vízzel gyorsíthatjuk a leves tisztulását), majd leszűrjük. A belsőséget és a feldarabolt leveszöldségeket porcelántálba tesszük, a külön vízben megfőzött tésztát is hozzáadjuk, s rámerjük a leszűrt levest.”

 

 

Recept: Szabó Margit – Gödöllői Királyi Szakácskönyv