Elkápráztatnád családod, barátaid egy valódi éttermi élménnyel? Zuglói éttermünk séfe, Dobosy József segít! 🙂 Legendás Szürkeharcsa filéjének receptjét videóval tálalja eléd, hogy biztos sikert arathass! Nincs más dolgod, mint követni a lépéseket, és bezsebelni az elismeréseket.
Hozzávalók (4 személyre)
– 0.8 kg Szürkeharcsa (megnyúzva, zsiradéka is eltávolítva amennyire lehetséges)
– 4 db Bordáskel (pak choinak is hívják, jó alaposan megmosva)
– 1 db Cukkíni
– 0.4 kg Koktél paradicsom (lehetőleg keményeket válasszunk)
– 0.4 kg Zöldspárga (olyat keressünk, amelyiknek ha törünk a végéből, fröcsög a leve)
– Tengeri só ízlés szerint
– 0.4 kg Bébi csemege kukorica (vagy más, éppen érő zsenge zöldség)
– Frissen őrölt bors ízlés szerint
– Snidling, kakukkfű ízlés szerint, legjobb a frissen szedett
– Olivaolaj (sansa, vagy étolaj is jó)
– 1 csomó Újhagyma
– 0.4 kg Édeskömény (a mártás készül hozzá ebből)
– 0.1 l Tejszín
– 0.05 kg Vaj
– 1 csokor Petrezselyemzöld
– 0.1 kg Hagyma (lehet póré, vagy sonka, vagy vöröshagyma is)
Elkészítés:
A harcsát megtisztítjuk, fólia alatt hűtőben tartjuk.
A vajon a finomra vágott hagymát óvatosan, hogy ne kapjon erős színt, lepirítjuk, rátesszük a szeletekre vágott édesköményt, puhára pároljuk, felöntjük tejszínnel, rádobjuk a petrezselymet, felfőzzük, és mixerrel pépesítjük. Ez lesz a mártásunk a halhoz.
A zöldségeket alapos mosásnak vetjük alá, majd tetszetős, nem túl kis darabokra aprítjuk.
Begyújtunk, és megvárjuk, amíg a megfelelő hőfokot eléri a készülék. Hideg vason nem szabad elkezdeni a sütést, mert nem alakul ki a kéreg. Kezdjük a nagyobb darab, hosszabb sütést igénylő zöldségfélékkel, majd következik a hal. Mivel laza rostozatú, ezért ajánlott bordázott, vagy sima lapon sütni, nehogy a rácsok közé forduljon. Ha a zöldségek egy része félpuha, feltesszük a felső rácsra melegen tartani őket. Ekkor már nem készülnek tovább, és az is a cél, hogy roppanósak maradjanak.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A hal vastagságtól függően készül el. Ált. 6-9 percet vesz igénybe a sütése, vigyázni kell, nehogy kiszáradjon. Sülés közben sózzuk, borsozzuk. Ha gyakorlatlanok vagyunk a készítésében , akkor úgy tudjuk ellenőrizni hogy jó, hogy a legvastagabb részénél kicsit szétmozdítjuka húst, és ha a lemezkék könnyen elmozduknak egymásról, biztosan jó. Ezután már csak ízlésesen tálaljuk, és szerényen elfogadjuk a “Te vagy a király” címet! Én egy hideg sört innék hozzá, de a rozé fröccsse kutya.