Ismerd meg Te is budapesti éttermünk egyik legnépszerűbb fogását, az Anna burgonya történetét és receptjét!

A burgonyának számos elkészítési módját ismerjük – és szeretjük. Ez az étel rengeteg módon készíthető el, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb formája az Anna burgonya! Ismerd meg ennek a különleges köretnek az eredetét és történetét – valamint receptjét, amely alapján otthon is elkápráztathatod vele szeretteid!

Ha pedig profi cheftől kóstolnád meg, foglalj asztalt nálunk – hiszen aktuális étlapunkon ez a különleges fogás is szerepet kapott!

 

 

Az Anna burgonya eredete, elnevezése

Az Anna burgonya történelme egészen az 1800-as évekig nyúlik vissza, méghozzá egy francia főszakács nevéhez kötődően. Adolphe Dugléré, a párizsi Café Anglai chefje fejlesztette ugyanis ki ezt a fűszeres, ropogós ételkülönlegességet egy kedves vendége kérésére. Duglérét számos más fogások szülőatyjaként is számon tartjuk, és tudni érdemes róla, hogy a feltalált ételkülönlegességeket előszeretettel nevezte el női ismerőseiről, vagy épp korabeli női hírességekről.

 

Az Anna burgonyánál sem volt ez másként: a köret egy korabeli francia színésznőről kapta nevét – azt azonban, hogy pontosan melyik színésznő volt a névadó, sajnos ma már nem lehet megmondani.

 

Az Anna burgonya receptje, a tökéletes köret készítésének módja

Hozzávalók

  • 90 dkg burgonya
  • 8 ek vaj
  • só, bors, friss kakukkfű
  • kis gerezd fokhagyma (ízléd szerint, kihagyható)

 

Az elkészítés…

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és hozzáadjuk a kakukkfüvet valamint a zúzott fokhagymát.

 

A burgonyát vékonyra szeletelve, alaposan átmosva bőségesen megkenjük az elkészült fűszervajjal, majd ízlés szerinte sózva, borsozva tespibe tesszük. Amennyiben az esztétikára is szeretnénk adni, muffin formát használhatunk a kis, rózsa alakú burgonyaköret elkészítéséhez: ekkor a muffinformákat kivajazzuk, és ebbe pakoljuk a burgonyaszirmokat.

 

Fesjük le a tepsi vagy a muffin formák tetejét alufóliával, és 175°-ra előmelegített sütőbe pirítsuk 30 percen át.

 

Vegyük ki a félkész ételt a sütőből, és fordítsuk meg a félig átsült krumplitornyokat. Ízlés szerint locsolhatunk még rá fűszervajat, majd állítsuk a sütőt 230°-ra, és tegyük vissza az ételt! 15-20 perc alatt ropogósra sül a köret, amelyet sülthúsokkal tálalunk.

 

Anna burgonya éttermünkben

Ha szeretnéd megkóstolni tapasztalt chefünk, Dobossy József Anna burgonyáját, nálunk most megteheted! Aktuális étlapunkon Hagymás rrostélyossal kínáljuk, amelyhez egy pohár Malatinszky Noblesse Cabernet Franc-ot javaslunk.

Kattints IDE, és foglalj asztalt nálunk!