Sissi különleges élete – Ismerd meg Te is Erzsébet királyné történetét!

Sissi királynénk méltán híres szépségéről, kalandos életútjáról – amelynek legérdekesebb részleteit most egy cikkben foglaltuk össze! Ismerd meg nevének eredetét, szerelmének kialakulását és az életének más érdekes aspektusát Te is!

 

 

Sissi – a becenév eredete

Wittelsbach Erzsébet – teljes nevén: Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia, becenevén Sissi – Münchenben született 1837. december 24-én a Wittelsbach-házból származó Miksa József bajor herceg és Mária Ludovika Vilma királyi hercegnő harmadik gyermekeként. Ferenc Józseffel 1854. április 24-én kötött házasságot.

Egyes szerzők véleménye szerint neve, melyen mindenki ismeri, az Elisabeth közismert becéző változatának, a Lisinek félreolvasásából ered. Erzsébet családjában előszeretettel használtak becéző neveket: Ludovika hercegnő Mimiként, nővére, Ilona Neneként, öccse, Károly Tivadar Gacklként (Lúd), míg húga, Matild Spatzként (Veréb) is ismert. Számos nyelvben (pl.: francia, spanyol) Sissi változatban is szerepel, ahogyan Magyarországon is nevezzük őt.

 

Születése a “szerencse csillaga alatt”

 

 

Erzsébet bajor hercegnő nyolc gyermek közül a harmadikként született, ráadásul egy foggal a szájában, ami a hagyomány szerint rendkívüli szerencsét jelent. Szülei elsőfokú unokatestvérek voltak. Apja, Miksa József herceg a Wittelsbach-ház szerényebb, nem uralkodói oldalágából származott.

Hét testvéréhez hasonlóan neveltetésében meghatározó volt, hogy apja müncheni palotájában, illetve a családi rezidencián nőtt fel. 1853 augusztusában elkísérte anyját és nővérét, Ilonát Bad Ischlbe abból a célból, hogy anyai nagynénje, Zsófia Friderika főhercegné elképzelései szerint ismételten találkozzanak unokatestvérükkel, Ferenc József osztrák császárral, akit elvileg Ilona házastársául szántak. Az uralkodó – ellentmondva az anyai szándékoknak – a kiszemelt menyasszony helyett Erzsébetet választotta, eljegyzésükre pedig a császár 23. születésnapján került sor.

 

„Kétszeres boldogság számomra, hogy leendő hitvesem kiválasztásakor mélyebb érzelmeimre hallgattam, és szívből remélem, hogy menyasszonyom kiváló tulajdonságaiban megtalálom majd életem boldogságát.” (Ferenc József császár)

 

Sissi kedvenc fagylaltja – az ibolyafagylalt

A legszebb uralkodófeleségként is számon emlegetett Sissi híres volt hiúságáról, sportos és gyakran koplalós életmódjáról – de mindemellett az étel szeretetéről is. Igaz, hogy egy-egy finom falat után gyakran napokig nem evett, kedvenceinek sosem tudott ellen állni: ilyen volt az ibolyafagylalt is, amely talán elsőre érdekesnek hangzik – érdemes kipróbálni!

“Egy maréknyi ibolyavirágot mozsárban szétnyomunk, majd hozzáadunk kevés langyos vizet, és 125 g cukrot. Egy óra alatt megköt a massza, ekkor jégre tesszük.”

Az osztrák cukrászdákban napjainkban is gyakran kínálnak ibolyafagylaltot, -parfét vagy -sörbetet. Természetesen már nem vízzel, hanem tejszínnel készítve, és néhány csepp pezsgővel megbolondítva.

 

Hozzávalók:

– 1 marék ibolyavirág

– 125 g cukor

– kevés langyos víz

 

Ha a századvég romantikájának hangulatában szeretnél egy felejthetetlen vacsorát elkölteni nálunk, foglalj asztalt most ide kattintva!