6 meglepő dolog a borról

A bor az egyik legrégebbi és legnépszerűbb alkoholos italunk. Gyakran fogyasztjuk, ám a szakértőkön kívül a legtöbben nem nagyon ismerik a borok történetét. A következőkben hoztunk néhány érdekességet a borról, amik a legtöbb ember teljesen ledöbbentik!

 

Tudtad, hogy már több ezer évvel ezelőtt is folytattak az emberek szőlőtermesztést és a borkészítést? Magyarország területén már a honfoglalás előtt is termesztettek szőlőt, sőt, kis hazánk volt Mátyás király idején Európa egyik leghíresebb szőlőtermesztő országa!

És azt is tudtad, hogy a vörösbor egészséges tulajdonságokkal büszkélkedik, és mérsékelt fogyasztásával csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának esélye?

 

A szakmában jártas emberek már tudnak a fentiekről, de a következőkben olyan kevésbé ismert tényeket sorolunk fel, amit a legtöbben nem hallottak még a borról.

 

1. Hány éves?

A világ legrégebbi tartósított borospalackja közel 1700 éves. Jelenleg egy speyeri múzeumban őrzik az ősi palackot, amit egy 4. századi római nemesi sírban fedeztek fel.

 

2. Veszélyes idők

Az ókori Rómában a nőknek tilos volt bort inni – ez csak a férfiak kiváltsága volt. Ha egy férfi tudomást szerzett arról, hogy a neje bort ivott, következmények nélkül megölhette.

 

3. Szeretnél egy kis fokhagymát a borhoz?

A bor íze nem volt különösen fontos az ókori Rómában. Gyakran adtak olyan megdöbbentő összetevőket a borhoz, mint a hagyma, fokhagyma és az abszint.

 

4. Nem mindenki a rajongója

Sokan nagyon szeretik a különleges borokat, ám nem mindenki rajong az egyik legrégebbi alkoholos italunkért. Az Oenophobia egy létező félelem. Akik ebben szenvednek, azok egyszerűen rettegnek a bortól.

 

5. Japánban borban is fürödhetsz

A Japánban található Hakone-Machi Yunessun Gyógyfürdőben a vendégek vörösborban úszhatnak. Az egyedülálló medencében még egy 3,6 m magas borosüveg is található. A borban fürdésre a hagyományok szerint a test fiatalító folyamataként tekintenek.

 

6. Nők vs férfiak

A nők sokkal jobb borkóstolók, mint a férfiak, hiszen a hölgyek jobban érzik az illatokat, mint az urak.

 

Egy különleges esemény a borok szerelmeseinek: In Vino Lidia Borestek a Városliget Café-ban!

Manapság egyre népszerűbbek Magyarországon a különböző borvacsorák, és egyre többen döntenek úgy, hogy kicsit mélyebben megismerkednének a borokkal. A Városliget Café & Restaurant ennek köszönhetően egy új rendezvénysorozatot indít el, melynek központjában a különleges borok állnak. Borvacsora sorozatunkat azoknak ajánljuk, akik nem félnek megismerkedni a különleges borokkal, bátran elmerülnek a gasztronómia világában. Borkóstoló rendezvénsorozatunk házigazdája Füle Lídia, WSET középfok, IWS felsőfok, sommelier. Ha szeretnél többen megtudni erről a különleges eseményről, kattints ide: borkóstoló Budapesten

 

“In Vino Lidia” – … az “In Vino Veritas” után szabadon! Az olasz “vino” szó jelentése bor, de mi az eredete? A “vino” szanszkrit eredetű, jelentése “venas”, annyit jelent “to love” – szeretni. A nyelvészet labirintusában dokumentálták, hogy ugyanez a szó ihlette a római mitológiából a szerelem istennő, Venus nevét is. Úgy gondolom, hogy az eredetazonosságnak van létjogosultsága – a bora, ami élvezetes, telis tele van érzékiséggel és egyedül nem szívesen fogyasztjuk. -Füle Lídia