Egy kis illemtan: az éttermi etikett alapjai – hogyan jelezz evőeszközeiddel a felszolgálónak?

Az éttermi etikett alapja, hogy hogyan érdemes jelezni a felszolgálóknak evőeszközeinkkel anélkül, hogy félreértés lenne a dologból. Íme a legalapvetőbb jelzések, amelyeket érdemes ismerni – hiszen nem csak a felesleges köröket kerülhetjük el vele, de étkezésünk is nyugodalmasabb lesz, ha a felszolgálóknak jelezzük evőeszközeink elhelyezésével, hogy mit szeretnénk!

 

 

Az éttermi etikett alapja az evőeszközök helyes használata és azok elhelyezése. Természetesen ennek is több verzióját ismerjük és használjuk – így találkozhatsz más megközelítésekkel is. Bemutatunk azonban néhány olyan általános evőeszköz elhelyezést, amelyet a felszolgálók érteni fognak – és amellyen nem csak az ő munkájukat könnyítheted meg, de a saját étkezésed is!

 

1. jelzés az evőeszközzel: még eszem!

Ha még nem végeztél az adott fogással, és pár perc pihenő után szeretnéd folytatni, formálj az evőeszközökkel a tányéron egy piramist. Nagyon fontos, hogy az evőeszközök feje a tányér teteje felé mutasson, és semmiképp se keresztezzék egymást! Abban az esetben ugyanis, ha keresztbe teszed a kést és a villát – a felszolgáló úgy fogja érteni, hogy nem ízlett az étel, vagy jobb esetben, hogy elviheti a tányért.

 

2. jelzés az evőeszközzel: várom a következő fogást!

Ha befejezted az adott fogást, és úgy gondolod, jöhet a következő – tedd a kést és a villát keresztbe a tányéron. Az evőeszközök a tányér közepénél találkozzanak, és a villa feje felfelé mutasson!

A felszolgáló ebből tudni fogja, hogy hozhatja a következő adagot.

 

3. jelzés az evőeszközzel: finom volt, végeztem!

Abban az esetben, ha szeretnéd szavak nélkül is kifejezni elégedettséged az adott fogással, ezt is megteheted. A kést és a villát merőlegesen tedd a tányér közepére úgy, hogy az evőeszközök feje jobb oldalra mutasson. A felszolgáló ebből tudni fogja, hogy elviheti a tányérod – és hogy ízlett az étel!

 

4. jelzés az evőeszközzel: befejeztem az étkezést!

Ha végeztél az étkezéssel, de nem szeretnéd minősíteni az ételt, erre is van jelzés. Az evőeszközöket tedd párhuzamosan egymás mellé, felfelé mutató fejjel a tányérra!

 

5. jelzés az evőeszközzel: nem ízlett!

Ha valami problémád volt az étellel, nem ízlett – azt is jelezheted. Az villa ágaival keresztezett kés él jelzi ezt a felszolgáló felé. Ha így helyezed el az evőeszközöd a tányéron, ne csodálkozz, ha a felszolgáló megkérdi, mi volt a probléma! Udvariasan mondd el neki a hiányosságot amit észleltél.