Pezsgőetikett – Milyen poharat válasszunk, milyen hőmérsékleten fogyasszuk a pezsgőt?

A pezsgő egy igazán népszerű ital, aminek a történelme nagyon színes és érdekes. Van néhány íratlan szabály fogyasztásával kapcsolatban, amit érdemes azoknak megismerni, akik előszeretettel fogyasztják a szénszavas bort.

 

 

A pezsgő egy nagyon közkedvelt ital Magyarországon, szívesen fogyasztjuk különleges alkalmakkor, de akár a hétköznapokat is megszínesíthetjük ezzel az itallal. A pezsgő leginkább Franciaországhoz, Champagne tartományához köthető, az első „szénsavas bort” pedig a Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, dom. Pierre Pérignon fedezte fel. A pezsgőt úgy készítette, hogy parafa dugóval zárta le az üveget, melyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá.

A készítését sokáig titkolták, ám a 18. században már sokan megismerték, a 19. századra pedig már Európa-szerte népszerű lett az ital. A pezsgőkészítés azonban csak a parafadugó feltalálása után vált lehetővé. Erjedésben lévő bort töltöttek a palackba, és az erjedés befejeztéig termelődő szén-dioxid a palackban maradt.

 

A pezsgő szavunkat Gróf Széchenyi István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák „champagnierét” pezsgőnek. Sokan nem tudják, de a pezsgőfogyasztásnak is vannak egyfajta íratlan szabályai, melybe Füle Lídia vezet be minket egy kicsit.

 

2 perces gyorstalpaló pezsgő pohárológiából Lídiától

“Hosszú, vékony magas, szélesszájú alacsony? Nem-nem – Ő nem a szomszédasszony, hanem a trendi pezsgő szervízre szolgáló különböző formájú poharak. A pezsgő biza ugyancsak bor. A minőségi pezsgőt soha ne jéghidegen – mert nem úgy az igazi, hisz a hideg ugyancsak fagyasztja az ízlelőbimbóidat – hanem 12-16 fokon, nem „flőte” pohárból – ahol épp csak a buborékok mutatnak jól, hanem öblös, de szájában vékonyodó pohárból kóstoljuk. A kandírozott ananász, keltésztás briós sülttel így fogja igazán megmutatni magát! Nem nem bolondultam meg, nem ez kerül a pohárba afféle pezsgőkoktélként, hanem a minőségi Champagne pezsgők legjellegzetesebb karakterét írtam le nektek! Májusban ugyanazt a pezsgőt különböző hőmérsékleten és különböző kelyhekből fogjuk együtt kóstolgatni!”

 

In Vino Lidia – borestek a Városliget Café-ban

A bor az egyik legnépszerűbb italunk, melynek színe történelmét, különböző fajtáit a legtöbben még nem ismerik eléggé. Ha téged is vonz a borok világa, szeretnéd tudni, hogy milyen borokat érdemes választani egyes fogások mellé, akkor ajánlanék egy igazi gasztronómiai élményt számodra a Városliget Café-ban!

 

A borkóstoló rendezvénysorozat háziasszonya, Füle Lídia, WSET középfok, IWS felsőfok, sommelier. Borestjein a jókedv uralkodik, így kellemes hangulatban ismerkedhetsz meg a különböző borokkal, közben pedig séfünk Dobosy József gondoskodik az ízletes ételkülönlegességekről.

 

A rendezvénysorozatról további információkat ide kattintva olvashatsz: borkóstoló Budapesten